Η αξιοποίηση του Ρωμαϊκού Ωδείου και του Αρχαίου Θεάτρου Γόρτυνας, στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού

Την αναγκαιότητα αξιοποίησης του Ρωμαϊκού Ωδείου και του Αρχαίου Θεάτρου Γόρτυνας, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, με την συνυπογραφή της Τομεάρχη Πολιτισμού Κυριακής Μάλαμα.

«Η συντήρηση των ευρημάτων του αρχαιολογικού μας πλούτου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Γόρτυνα, με την πλούσια ιστορία και τα μοναδικά της ευρήματα, προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχαία ιστορία της Κρήτης και τον πολιτισμό που άνθησε σε αυτήν την περιοχή. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών ευρημάτων που μαρτυρούν την ακμή και τη σημασία της πόλης κατά την αρχαιότητα, αλλά δυστυχώς τα μνημεία αυτά αντιμετωπίζουν ζητήματα συντήρησης, προβολής και αξιοποίησης που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Γι’ αυτό και φέρνουμε το ζήτημα στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που μπορούν να οδηγήσουν στη ορθή διαχείριση και ανάδειξη των πολιτιστικών μας θησαυρών. Κάτι κρίσιμο για την πολιτιστική μας ταυτότητα και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.»

Με την Ερώτηση τονίζεται η σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας και των μνημείων του Ρωμαϊκού Ωδείου και του Αρχαίου Θεάτρου και ζητούνται απαντήσεις ως προς τις ενέργειες που προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού για την συντήρηση και αποκατάστασή τους, καθώς και για το αν υπάρχει σχεδιασμός για την προβολή και την προώθηση αυτών των μνημείων με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία τους.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: «Περαιτέρω αξιοποίηση του Ρωμαϊκού Ωδείου και του Αρχαίου Θεάτρου Γόρτυνας»

Η Γόρτυνα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη, με πλούσια ιστορία που εκτείνεται από τη Μινωική περίοδο μέχρι τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους. Η περαιτέρω αξιοποίησή της θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο και το Αρχαίο Θέατρο Γόρτυνας αποτελούν σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πόλους έλξης για τους επισκέπτες της χώρας μας. Η ιστορική και πολιτιστική τους αξία είναι ανεκτίμητη, και η σωστή διαχείριση και αξιοποίησή τους μπορεί να ενισχύσει την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, το Ρωμαϊκό Ωδείο κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γόρτυνας. Το ωδείο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή, χρησίμευε, κυρίως, για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις καθώς και για δημόσιες συγκεντρώσεις και διαλέξεις. Η τρέχουσα κατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου Γόρτυνας παρουσιάζει διάφορα προβλήματα που απαιτούν άμεση παρέμβαση. Το μνημείο έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω των φυσικών φαινομένων και της παρόδου του χρόνου, με πολλά μέρη να χρειάζονται αναστήλωση. Η ανάπτυξη της βλάστησης στις δομές του μνημείου έχει προκαλέσει περαιτέρω φθορές. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες και η διάβρωση έχουν επιβαρύνει την στατική κατάσταση του ωδείου. Επίσης, η πρόσβαση στον χώρο είναι σχετικά δύσκολη για τους επισκέπτες, με τις υποδομές να χρειάζονται βελτίωση για να διευκολυνθεί η επίσκεψη. Συμπερασματικά, η περιορισμένη συντήρηση και η έλλειψη συστηματικής αναστήλωσης έχουν αφήσει το μνημείο εκτεθειμένο σε περαιτέρω φθορές.

Επιπρόσθετα, το Αρχαίο Θέατρο της Γόρτυνας το οποίο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Γόρτυνας χρονολογείται από την Ελληνιστική περίοδο (3ος αιώνας π.Χ.) και συνέχισε να χρησιμοποιείται και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Το θέατρο, όπως και η ίδια η πόλη της Γόρτυνας, αναπτύχθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Κρήτη. Όπως και το Ωδείο έτσι και το Αρχαίο Θέατρο της Γόρτυνας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της φυσικής φθοράς και της έλλειψης συστηματικής συντήρησης. Πολλά καθίσματα έχουν καταρρεύσει και διαβρωθεί, οι τοίχοι και η σκηνή παρουσιάζουν επίσης σημαντικές καταστροφές, η πρόσβαση στο θέατρο είναι περιορισμένη, οι υποδομές για τους επισκέπτες είναι ανεπαρκείς, καθιστώντας έτσι δύσκολη την επίσκεψη και περιήγηση στο χώρο.

Με δεδομένο ότι η συντήρηση των ευρημάτων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με δεδομένο ότι η Γόρτυνα, με την πλούσια ιστορία και τα μοναδικά της ευρήματα, προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχαία ιστορία της Κρήτης και τον πολιτισμό που άνθησε σε αυτήν την περιοχή.

Με δεδομένο ότι, ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών ευρημάτων που μαρτυρούν την ακμή και τη σημασία της πόλης κατά την αρχαιότητα.

Με δεδομένο ότι τα μνημεία αυτά αντιμετωπίζουν ζητήματα συντήρησης, προβολής και αξιοποίησης που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και ότι η ορθή διαχείριση και ανάδειξη των πολιτιστικών μας θησαυρών είναι κρίσιμη για την πολιτιστική μας ταυτότητα και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Ποιες ενέργειες έχει αναλάβει ή προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού για την συντήρηση και αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου και του Αρχαίου Θεάτρου Γόρτυνας;
  1. Υπάρχουν σχέδια για την προβολή και την προώθηση αυτών των μνημείων με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία τους;

Oι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάλαμα Κυριακή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί